Det er ikke muligt at præsentere alle høreapparater, men en oversigt over typerne kan måske hjælpe lidt på vej:
Bag-øret: høreapparatet hænger bag det ydre øre, hvor det opfanger lyd gennem en mikrofon, som sender impulserne videre til en forstærker. Forstærkeren indstilles digitalt, så den passer til den enkelte brugers hørenedsættelse. Lyden sendes videre ind i øret gennem en højttaler. Det sker enten gennem en lille slange og en øreprop, der er tilpasset det ydre øre, eller via en højttaler for enden af en ledning, der føres ind i øregangen og fastholdes med en lille prop (kaldes åben tilpasning). Det sidste er især en fordel, hvis hørelsen er delvist intakt. Der tilbydes desuden ofte ekstra programmer, der er tilpasset forskellige lyttesituationer.
I-øret: høreapparater placeres i øregangen, oftest i en formstøbt prop, men kan i princippet det samme, som de andre. Dog udelukker det hørelse uden om apparatet og egner sig derfor ikke til alle typer høretab, ligesom størrelsen kan give begrænsninger for ekstra tilbehør.
CI-apparater: (cochlear implant) er ikke almindelige høreapparater, da de kræver operation. De bruges til meget svære høretab/døvhed og kræver en større udredning forudgående. Læs mere på https://hoereforeningen.dk/viden-om/cochlear-implant/
BAHA – eller benforankrede høreapparater – er særligt egnede til høretab, der skyldes skader i mellemøret. Læs mere på https://hoereforeningen.dk/viden-om/benforankrede-hoereapparater/
Cross over høreapparater Hvis du er døv på det ene øre og har normal hørelse på det andet, vil Cross over være en god løsning for dig. Løsningen kan også bruges, hvis du er døv på det ene øre og har nedsat hørelse på det andet. Cross bæres på det døve øre som et almindeligt bag-øret-høreapparat. Det opfanger lyd fra omgivelserne og transmitterer lyden til et høreapparat på det andet øre.
Teleslynge
Vær opmærksom på, at du selv skal bede om at få telespole i apparatet. Det er et tilvalg, der vil give dig mange fordele. Mange tekniske muligheder og tilbehør kræver telespole, og i det offentlige rum kan du få stor glæde af at kunne koble dig på en teleslynge, så du modtager lyden direkte i høreapparatet. Læs meget mere om teleslynger på www.hoereforeningen.dk og se også listen over anlæg i Aarhus her på siden. Du bør ikke droppe telespolen til fordel for et mindre høreapparat!
Mange reklamer for høreapparater fremhæver størrelsen som vigtig og efterlader det indtryk, at ’småt er godt’. Man skal dog slet ikke vælge sit høreapparat med afsæt i det kosmetiske, men lade hørenedsættelsen og behovet være afgørende for valget. Hvis man holder sit hørehandicap usynligt for andre, kan man ikke forvente, at der umiddelbart tages hensyn, og med fx gigtramte hænder/nedsat syn, kan det være vanskeligt at håndtere de små apparater.
Du bør altid på forhånd tænke godt igennem, hvordan dine behov er. Der er stor forskel på, hvad man har brug for i det daglige. Er du erhvervsaktiv, går du meget til koncert, taler du meget i telefon, er du ofte sammen med mange mennesker, færdes du meget i naturen osv. Det kan spille en stor rolle for valget af høreapparat til netop dig.
Husk at du altid skal starte hos ørelægen/høreklinikken inden du anskaffer høreapparater eller ekstra udstyr, ellers kan du ikke få offentligt tilskud. Du kan ikke få en bevilling efter indkøbet. Hvis du får høreapparater udleveret på en offentlig høreklinik, skal du ikke betale noget. Læs om reglerne under ’Sådan gør du’.