Home / Sådan gør du / Høreapparat

Høreapparat

Høreapparater

Sådan gør du, når du får brug for høreapparater

Det kan være vanskeligt at finde vej gennem systemet, når man har brug for hjælp til hørelsen. Her er en simpel vejviser til dig, når du mærker, at der måske er brug for høreapparater.

  1. Gå til en speciallæge i øre, næse- og halssygdomme og få undersøgt dine ører og målt din hørelse. Du har helt frit valg af ørelæge og behøver ikke henvisning.
  2. Hvis ørelægen finder anledning til det, får du en henvisning til anskaffelse af høreapparater. Du vælger selv, om du vil bruge offentlig eller privat leverandør.
  3. Hvis du vælger offentlig leverandør, bliver du henvist til enten Audiologisk Klinik, Peter Sabroes Gade, eller til Audiologisk Lokalklinik Aarhus, MarselisborgCentret. Det afhænger af, hvad der er årsag til henvisningen. Komplicerede høretab og tinnitus henvises til Audiologisk Klinik, mens de ukomplicerede – og andengangsbrugere – henvises til lokalklinikken. Der er ventetider begge steder, længst på Audiologisk Klinik. Til gengæld får du i begge tilfælde udleveret høreapparater gratis og kan efterfølgende få vejledning i brugen.
  4. Hvis du vælger privat leverandør kan du frit henvende dig til en høreklinik i byen, hvor der ikke er ventetider. Du skal blot medbringe bevillingen, hvoraf det fremgår, hvor stort det offentlige tilskud er. Vær forberedt på, at du ofte selv må betale en større eller mindre difference. Spørg til hvad der er inkluderet, og overvej om du har behov for de ekstra funktioner. Det er vigtigt, at du ikke køber apparaterne, før du har en bevilling fra Region Midtjylland.
  5. Når man får høreapparater første gang, er det vigtigt at man bruger tid på tilvænning. Det kan være overvældende pludselig at få lyd på, så det er relevant at få justeret styrken i flere omgange. Hos Høreteamet på Marselisborgcenteret kan du efter aftale få hjælp og evt. regulering, hvis dine høreapparater er udleveret fra det offentlige. Hvis du har købt dem privat, skal du henvende dig hos leverandøren, da man hos Høreteamet ikke har adgang til dine data fra den private leverandør.

Mange har den fejlagtige opfattelse, at man hos det offentlige ikke får de bedste høreapparater. Dette er ikke korrekt. Der udleveres altid ny og god teknik og en løsning, der passer godt til netop dit høretab. Du har adgang til frit at få hjælp og rådgivning efter behov hos det offentlige.

Fornyelse af høreapparater

Som udgangspunkt kan du få dine høreapparater fornyet hvert 4. år ved at henvende dig til Høreafdelingen. Du kan blive skrevet op ca. ½ år før, men vær opmærksom på, at det ikke har indflydelse på ventetiden, da du først kommer på listen, når de 4 år er gået fra sidste udlevering.

Hvis du benytter en privat leverandør, kan du få det aktuelt gældende tilskud efter 4 år.

Læs mere om de lokale forhold under ‘Hjælp til dig‘ i folderen fra Høreteamet.

Læs også Sundhedsstyrelsens pjece ‘Høreapparat til voksne’

Top